A Vándorgyűlés résztvevőinek lehetősége nyílik egy további napot eltölteni Gyulán, ahol szakmai és kulturális programokon vehetnek részt a DALERD Zrt. szervezésében.

Az Országos Erdészeti Egyesület titkársága összegyűjti a Vándorgyűlés azon résztvevőit, akik vasárnapig szeretnének maradni és átadja a jelentkezők listáját a erdőgazdasági szervezőknek, valamint a szombat esti szállásigényeket a szállásadóknak. A Vándorgyűlés részvételi díja nem tartalmazza a szombat esti szállást és a vasárnapi reggeli díját, viszont a Vándorgyűlésre szállást adók kedvezményes árat biztosítanak.

A szombat esti szállás, a szombati vacsora és vasárnapi reggeli díját a résztvevő fizeti kijelentkezéskor a szálláson.

Kérdés esetén kérjük keresse az Országos Erdészeti Egyesület titkárságát a következő telefonszámon: 06 1 201 6293

A Vándorgyűlés után Gyulán maradók további programjai:

Június 23. szombat

17.00-18.00    Szimfonikus zenekari koncert az Almásy-kastély előtti parkban a „Muzsikál az erdő” Alapítvány szervezésében. A város lakói és vendégei számára is nyitott program.

Délutáni és esti fürdés a Várfürdőben, a vándorgyűlés résztvevőinek kedvezményes árú belépővel.

A „Múzeumok éjszakája” program keretében kedvezményes és ingyenes programok Gyula múzeumaiban.

Június 24. vasárnap

8.30-13.00      Az 1., az 5. és a 9. terepi program ismétlése legalább 20 fő jelentkezése esetén.

Délelőtti fürdés a Várfürdőben, a Vándorgyűlés résztvevőinek kedvezményes árú belépővel.

 

    1. program: Természetközeli erdőművelési törekvések a pósteleki erdőben – Körösvidéki Erdészet

Útvonal: autóbusszal Gyula – Póstelek és vissza (16 km), gyalogosan a Békéscsaba 128A erdőrészlettől a pósteleki kastélyparkig (1,5 km)

Maximális létszám: 90 fő

Program: nemesnyár állományok átalakítása keményfás erdőkké természetes úton Natura-2000-es területen, vegyszeres gyomirtási kísérletek eredményei kötött réti talajokon, pósteleki kastélypark és kastélyrom (Weckheim-Széchenyi) története, békéscsabaiak és gyulaiak kiránduló erdeje, Ó-Gerla és Ajtósfalva középkori vonatkozásai, megemlékezés a volt pósteleki erdészet központjánál, a Mókus Csárdánál.


  5. program: Közjóléti erdőgazdálkodás, erdészeti erdei iskola és ökológiai vízpótlás – Erdészeti Tájékoztatási Központ

Útvonal: autóbusszal Gyula – Gyula-Városerdő – Sarkad-Remete - Gyula (16km), gyalogosan (8 km)

Maximális létszám: 90 fő

Program: ismerkedés az erdészeti erdei iskolával és a benne két évtizede folyó munkával, ősi tölgy-kőris-szil ligeterdő a Fekete-Körös övzátonyain, a Galagonya-, majd a Vackor tanösvényen haladva a táj jellegzetes talajtípusaival és természetes erdőtársulásaival találkozunk, a 60-as évek erdőtelepítésein keresztül nyomon követhetjük a negyed százada működő ökológiai vízpótlás eredményeit, ismereteket szerezhetünk a Körösök vízjárásáról, a mályvádi szükségtározóban folyó gazdálkodás specialitásairól, közben megismerhetjük az Országos Erdészverseny helyszíneit. A 3. és 4. program résztvevőivel közösen megtekintjük a Szép-Szilágyi erdészházban kialakított erdészeti emlékhelyet és kiállítást.


    9. program: Gyula, a történelmével együtt élő város – városnéző program

Útvonal: városnéző kisvonattal (6 km), gyalogosan (3 km)

Maximális létszám: 2 x 45 fő

Program: két csoportban ismerkednek a vendégek a történelmi nevezetességekben bővelkedő várossal, az egyik csoport az Almásy-kastély kiállításával kezd, majd átsétál a Harruckern térre, a másik csoport városnéző kisvonattal ismerkedik a nevezetességekkel, leszállva megtekintik Erkel Ferenc szülőházát, majd a kisvonattal jutnak el a Harruckern téri váltás helyszínére, ahol program félidejében 20 perces zenei program várja a vendégeket a „Muzsikál az erdő” Alapítvány szervezésében. A városban a gyalogos programhoz szabadon csatlakozhatnak a járókelők is!