1. számú program:

 A természet, az ember és a vad harmóniája a Nyíri-erdőben

Maximális létszám: 90 fő

Útvonal: autóbusszal Jakabszállás – Kecskemét-Hetényegyháza – Jakabszállás (70 km), gyalogosan (kb. 5 km) A Nyíri-erdő Kecskemét térségének egyik legszebb erdeje.

Itt még megtalálhatóak a Duna-Tisza közi homokhátság hajdan jellemző homokpusztai tölgyesei is. Az elmúlt évtizedek talajvíz-süllyedése azonban drasztikusan lecsökkentette a tölgyesek fenntarthatóságának termőhelyi lehetőségét, de így is számos védett és fokozottan védett állat- és növényfajnak nyújt otthont. Kiemelkedő természeti értéke miatt helyi védett és NATURA 2000 terület.

A természeti kincsek mellett kultúrtörténetileg is jelentős értékeket hordoz az erdő. Itt található a Nyíri Erdészház, mely a térség tanyai életformáját bemutató épületegyüttes, ahol többek között megtekinthető Szulyovszky László egykori erdész magángyűjteménye, amely az 1848/49-es Szabadságharchoz kapcsolódó relikviákat tartalmazza.

A Szent Hubertus Parkerdő zarándokhely is egyben, minden év március 15-én és október 6-án sok látogatót vonz a természeti környezetben megrendezésre kerülő látványos és bensőséges megemlékezések hangulata.

Az erdészház közvetlen szomszédságában helyezkedik el a Vackor Vár Erdei Iskola, amely az ország egyik leglátogatottabb erdészeti erdei iskolája. Minden évben több ezer gyermeket lát vendégül, életre szóló természeti élménnyel gazdagítva, a fenntartható erdő- és vadgazdálkodás bemutatása mellett.

A Nyíri-erdő egy része vadaskert (1200 ha), ahol a természetvédelmi, erdőgazdálkodási és vadgazdálkodási érdekek összhangja érvényesül.

A program során az előzőekben felvázolt helyszíneket és témákat járjuk körbe 4-5 km-es gyalogtúra megtételével.

 

A Nyíri-erdő: https://www.youtube.com/watch?v=dFy8a_cksak&t=72s

Egy nap a Vackor Vár Erdei Iskola Túlélő Táborában: https://www.youtube.com/watch?v=jCQ_Kcwqyjw&list=PLKvx2RL2fVzL4A_PydyKjPmSd7nEK9fSq&index=102