3. számú program:

Gyalogtúra a homokbuckák között

Maximális létszám: 90 fő

Útvonal: autóbusszal Jakabszállás – Ágasegyháza, Fülöpháza – Jakabszállás (70 km), gyalogosan Ágasegyháza – Fülöpháza (8 km).

A program során egy 8 km-es gyalogtúrát teszünk a Kiskunság jellegzetes homokvidékén, Ágasegyháza és Fülöpháza községek határában.

Az útvonal első fele a KEFAG Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészetének ágasegyházi erdőtömbjén vezet keresztül, ahol átfogó képet kapunk a homoki erdőgazdálkodás gyakoribb célállományairól és a térségben alkalmazott erdőművelési módszerekről. Többek között megtekintünk egy több mint 90 éves elegyetlen feketefenyvest, mely ma már méltán tekinthető az alföldfásítás erdészettörténeti emlékének.

Félúton érintünk egy magántulajdonban lévő szabad rendelkezésű erdőt, ahol az erdőgazdálkodó elsősorban a tájképi értékek megőrzésére törekszik, majd a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) Fülöpházi-buckavidékén folytatjuk a túrát. A tavaly elkészült Naprózsa Ház megtekintése után átkelünk az 52-es számú főúton (ún. Dunaföldvári út) és „megmásszuk” a környék legmagasabb homokbuckáját, a Strázsa-hegyet (126,5 m tszf.), ahonnan egyedülálló panoráma nyílik a kiskunsági tájra. Továbbmenve felkeressük a KNP unikális látványosságát, Magyarország utolsó mozgó homokbuckáját, majd továbbra is fátlan, de szelídebb lankák között haladva fejezzük be kirándulásunkat.

A programot a KEFAG Zrt. és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közösen szervezi és lényegében a 2007. évi vándorgyűlés sikeres terepi bemutatójának ismétlése.

A 4 órásra tervezett túra teljesítéséhez legalább átlagos fizikum, az időjárásnak megfelelő ruházat és gyaloglásra alkalmas lábbeli szükséges.

Kiskunsági Nemzeti Park: https://www.youtube.com/watch?v=brlr3CpxVd4