1. számú program:

Örökerdő-gazdálkodás a Pilisben és a Visegrádi-hegységben, a pálosok őshazájában

Maximális létszám: 90 fő

Útvonal: autóbusszal Gödöllő – Pilismarót – Pilisszentlélek – Pilistető – Pilisszentkereszt – Gödöllő kb. 140 km, a programhelyszíneken gyalogosan kb. 1 km.

A XX. század végén, a rendszerváltást követően felerősödtek az igények az erdőkben a természetvédelmi, illetve egyéb – főleg rekreációs – funkciók szempontjainak fokozottabb kihangsúlyozására. Ez az erdészetben az addig szinte egyuralkodó vágásos üzemmód mellett más erdőművelési rendszerek bevezetésének szükségességét jelentette. Az erdészeti gyakorlatban több kisebb és nagyobb üzemi kísérlete kezdődött meg, és más szakterületek is bekapcsolódtak a téma kutatásába. A 2009. évi erdőtörvény és végrehajtási rendeletei már a jogszabályi keretekbe is belefoglalták a különböző üzemmódokat. Ezeknek a folyamatoknak köszönhetően az erdőgazdálkodásban az ország több táján is elindultak az új üzemmódok bevezetésével kapcsolatos munkák.

Az örökerdő üzemmódra való átállás egyik legkorábbi, területileg a legnagyobb kiterjedésű, nagyüzemi szintű bevezetése a Pilis és a Visegrádi-hegység területén kezdődött meg. 1999-ben itt indult el a Mexikói Pro Silva Bemutató terület kialakítása, illetve 2002-ben a Pilistetőn lévő bükkösökben az örökerdő-gazdálkodás bevezetése. Később egyre több terület csatlakozott a térségben ehhez az üzemmódhoz, így alakult ki a közel 8000 ha nagyjából összefüggő örökerdő tömb, melynek közepén a Pro Silva Bemutató Terület is áll. A különböző típusú és korú faállományokban a bevezetés során rengeteg tapasztalat halmozódott fel, melyet a kirándulás során szeretnénk megosztani az érdeklődőkkel. A program során a hegyvidéki lombos erdőkben az örökerdő-gazdálkodás bevezetésével kapcsolatos, két évtizedes tapasztalatokat mutatjuk be (gyertyános-kocsánytalan tölgyesekben, gyertyános-bükkösökben, bükkösökben).

A kirándulás során megtekintjük a pilisszentléleki pálos kolostor romjait. A kirándulás a Dunántúli-középhegység lemagasabb pontján a Pilis-tetőn található Boldog-Özséb kilátónál ér véget. A 756 méter magas Pilis-tetőn, a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján álló, több mint 17 méter magas Boldog Özséb-kilátó egy itt álló geodéziai (földmérési célokat szolgáló) torony átépítésével jött létre. A program helyszínei közötti közlekedés a buszokkal, a helyszíneken való mozgás gyalogosan történik.

 Mexikó-pusztai Pro Silva bemutató terület: https://www.youtube.com/watch?v=UHR5qUvVFdg

https://www.youtube.com/watch?v=C9PyfXC3xS4