2. számú program:

 Erdőökológia és erdészet, kutatás és gazdálkodás szoros kapcsolatban (Pilis Üzemmód és Pilis Lék Kísérletek)

Maximális létszám: 90 fő

 Útvonal: autóbusszal Gödöllő – Pilisszentkereszt – Gödöllő útvonalon kb. 90 km, a programhelyszíneken gyalogosan kb. 6 km.

Kísérlet 1Magyarország őshonos erdeinek társadalmi rendeltetése összetett: a faanyag-igény kielégítése mellett az erdők hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez, jelentős szereppel bírnak a jó levegő, a tiszta víz és az egészséges környezet fenntartásában, szolgálják a turizmust, valamint munkalehetőséget biztosítanak. Hazánkban egyre több területen alkalmazzák az örökerdő gazdálkodás módszereit, azonban még sok nyitott kérdés van, hiányoznak azok a vizsgálatok, amelyek egyszerre több szempont alapján vetik össze a különböző erdőkezelési beavatkozásokat. Ezt a hiányt igyekszik betölteni az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének és a Pilisi Parkerdő Zrt. kooperációjában megvalósuló két erdőökológiai kísérlet. A 2014-ben elkezdett Pilis Üzemmód kísérletben a hagyományos vágásos gazdálkodás elemeit (vágásterület, hagyásfacsoport, egyenletes bontás) és a jelenleg bevezetés alatt álló örökerdő gazdálkodás elemeit (lékvágás) hasonlítjuk össze. A 2018-ban indított Pilis Lék kísérlet az örökerdő gazdálkodás során alkalmazott különböző méretű és alakú lékek hatásaival foglalkozik.

Mindkét esetben arra a kérdésre keressük a választ, hogy miként hatnak a különböző erdészeti beavatkozások az erdei termőhelyre, a különböző élőlénycsoportok összetételére és biodiverzitására, illetve a faállomány felújulására. A kísérletek bemutatása után bemutatjuk a Pilisszentkereszt környékén található ökoturisztikai látványosságokat, a Som-hegyi Turistaház érintésével a Dera-szurdokban történő leereszkedéssel. A Dera vagy Kovács–patak mélyítette szurdokvölgy a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található. A meredek szurdokvölgyet a patak alakította ki, amely ma búvópatak jelleggel hol eltűnik, hol újra feltör. A festői völgyben kis bukók, vízesések, kimosott sziklaformák találhatók. A kelet-nyugati irányú, nagyon meredek szurdokvölgy még a legnagyobb kánikula idején is üdítően hűvös klímával rendelkezik. Ez a programon az indulási ponttól kezdve az egyes helyszíneket összesen 6 km hosszú közepes nehézségű gyalogtúrával közelítjük meg.