3. számú program:

Hegyvidéki tölgygazdálkodás a Visegrádi-hegységben

Maximális létszám: 90 fő

Útvonal: autóbusszal Gödöllő – Szentendre, Lajos-forrás – Skanzen – Gödöllő kb. 90 km, a programhelyszíneken gyalogosan kb. 2,5 km.

A Visegrádi-hegység erdészeti tájban az 1960-as években a sarjeredetű tölgyesek aránya a meghatározó volt. A tölgyesek eredet szerinti korosztályelemzéséből megállapítható, hogy a 60 év feletti tölgyesek nagyrészt sarj eredetűek. Ezen felül a Visegrádi-hegység termőhelyi viszonyai is gyengébbek az átlagosnál, az állományok 61%-a az V-VI. fatermési osztályba tartozik. Az elmúlt 60 év során viszont lényeges fejlődé következett be, így a 60 évnél fiatalabb tölgyesek esetében elhanyagolható a sarj eredet aránya. A mageredetű állományok nagysága az elmúlt két-három évtizedben látványosan emelkedett, különösen 1996 után, a gyakoribb magterméseknek és a következetesen végrehajtott természetes felújítási gyakorlatnak és nem utolsósorban a vadsűrűség csökkentésének köszönhetően is.

A terepi bemutató során az utóbbi időszak kocsánytalan tölgy természetes erdőfelújításokat, szerkezetátalakításokat (sarjeredetről mageredetűre) mutatjuk be, Szentendre, Pomáz községhatárokban. A kellemes 3 km-es séta során a természetes felújítások több korszakába is betekintést nyerhetünk a friss 2019-es felújító vágástól a revízión túli, már ápolóösvényekkel is ellátott tisztítási korú állományokig. A program során a térségben, 1961 óta folyó ERTI erdőnevelési és fatermési kísérletekben részt vett kollégák emlékére állított kopjafát is felkeressük. A buszhoz való visszatérés közben útba ejtjük a már idősebb vegyeskorú és szerkezetű, mag eredetű tölgy állományokat, melyekben a 2019-es üzemtervezés óta örökerdő szemlélettel gazdálkodik a Szentendrei Erdészet.

Összességében a túra során betekintést nyerhetünk a Visegrádi hegység délnyugati kitettségű, cseres-tölgyes célállományú, gyenge egészségügyi állapotban lévő, sarjerdeinek átalakításába. A természetes újulatra épülő erdőfelújítás után a társadalom által is jobban elfogadott örökerdő módszerekkel kezelhető, egészséges, vegyeskorú, mageredetű erdőket kapunk, melyben mind a Budapest környéki igen nagy számban növekvő rekreációs tevékenységek, mind az ezeknek alapot adó fenntartható erdőgazdálkodás is békével megfér egymás mellett. A program a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban rövidebb kultúrtörténeti programmal fejeződik be.