5. számú program:

A városi erdészet kihívásai hegyvidéken, a budai oldalon

Maximális létszám: 90 fő

Útvonal: Utazás autóbusszal Gödöllő - Budapest II. - Gödöllő kb. 85 km, a programhelyszíneken gyalogosan kb. 5 km.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a kezelésében lévő erdőterületek 18%-t kezeli jelenleg örökerdőként. A Hárs-hegyen ennek az üzemmódnak bevezetése 2008-ban kezdődött meg. Különlegessége, hogy a szárazabb, kocsánytalan tölgy elegyes lomberdőkben erre ritkán volt példa. Mivel hazánk egyik leglátogatottabb területe, melynek rekreációs, klímavédelmi és természetvédelemi értéke is jelentős. Ilyen területeken az örökerdő erdőművelési rendszere biztosítja ezen összetett érdekeknek leginkább megfelelő erdőkezelést, ezért a városi erdészet esetén a leginkább bevethető erdőművelési rendszer - ahol azt a termőhely és a faállomány adottságai lehetővé teszik - az örökerdő üzemmód.

A résztvevők azzal ismerkedhetnek meg, hogy milyen gyakorlati válaszok születtek arra és milyen jelentősége van az örökerdő-gazdálkodásnak a városok környezetében, hogyan kerülhetnek közelebb a természethez a nagyvárosban élők és miért fontos a városi erdészet (urban forestry) szemlélete.

A programon résztvevők busszal érkeznek a Gyermekvasút Szépjuhászné parkolóba. Innen indul a gyalogos túra a Hárs-hegyi örökerdőbe. Ez a terület ezért is rendkívül érdekes a szakközönség számára, mert a rendkívül alacsony vadsűrűség mellett olyan vegyeskorú örökerdő szerkezetet kezd kialakulni melyben a kocsánytalan tölgy elegyaránya különleges intézkedések nélkül is biztosítható, mely az ország más területein alig tapasztalható.

A Hárs-hegyi tölgyes örökerdő bemutatását követően séta folytatása a Budapest II. Nagyréten található közjóléti fejlesztésekhez. A Nagyrét mindig is a Főváros egyik kiemelt, leglátogatottabb területei közé tartozott. A Pilisi Parkerdő Zrt. a Budapest II. Kerületi Önkormányzattal közösen kialakított egy műanyag borítású kézilabda pályát, ezen felül a VEKOP pályázat keretében kialakításra került egy játszótér, egy 12 elemből álló fitnesz park és megújultak a közjóléti berendezések is.

A bemutatót követően a résztvevők gyalogosan közelítik meg a Hűvösvölgyben található Gyermekvasút végállomását és innen különvonattal utaznak a Szépjuhászné megállóig. 

A Pilisi Parkerdő és az Atenor összefogása a természetesebb, ökológiailag értékesebb erdőért Budapest határában

https://www.youtube.com/watch?v=fhY5zS7MxLI