6. számú program:

Erdő és vadgazdálkodás Gödöllői-dombságban

Maximális létszám: 90 fő

Útvonal: Utazás autóbusszal Gödöllő-Dány-Gödöllő kb. 28 km, a programhelyszíneken gyalogosan kb. 3 km.

A klímaváltozás folyamata egyre nagyobb kihívások és problémák elé állítja az erdőgazdálkodást is. A Gödöllői-dombság déli része az erdőklíma határán fekszik. A kevés és rendszertelen vegetációs időszakban lehulló csapadék felerősíti a talajvíz süllyedése következtében felmerülő vízhiány negatív hatásait. Ezzel párhuzamosan a kártevők is nagyobb mennyiségben jelennek meg a stresszhelyzetben lévő növényzeten. A felmelegedő homoktalajok kiváló élőhelyet biztosítanak a cserebogárnak, amely károsító tömeges megjelenése nagyban befolyásolhatja az eredményes erdőgazdálkodást. A 2010-es évek elején végzett pajorfeltárások során 100 db pajor/m3-es mintavételezés is történt. Az extrém cserebogár fertőzöttség következtében új fahasználati és erdőművelési gyakorlat kidolgozására volt szükség a térségben.

A fokozatos felújítóvágással kezelt állományok kezelése felülbírálásra kerültek, mert az állomány alól is kirágták a cserebogár pajorok a cser és tölgy újulatot. A folyamatos erdőborítás segítségével a talajárnyalás mellett a folyamatos csemete utánpótlás is megvalósulásra kerül. Az örökerdő gazdálkodás cseresre való alkalmazásának finomhangolásával új lehetőséget adódtak.

A tarvágások utáni mesterséges felújítások megreformálásához egy régebbi, szinte feledésbe merült technológia került újra alkalmazásra, melynek lényege a teljes talajelőkészítést követően a főfafaj felé egy árnyalószint létrehozásában valósul meg. Majd az így kezelt állományok további erdőnevelési módszertan kidolgozására késztették a vagyongazdálkodót.

A Gödöllői-dombságban már Mátyás király is előszeretettel vadászott. A Buda közelsége és könnyen járható terepviszonyai következtében előszeretettel jártak az ország vezetői ide vadászni, ezáltal a vadállománya is kiemelkedő volt az országban. Az erdő és benne a vad egyensúlyának megtalálása és fenttartása kiemelt feladat.

A program a Gödöllői Arborétumban zárul Leica bemutatóval és faültetéssel, a 7-es program résztvevőivel közösen.