7. számú program:

A Gödöllői kastély látványosságai és a Gödöllői Arborétum

Maximális létszám: 90 fő 

Útvonal: autóbusszal Gödöllő-Isaszeg-Gödöllő kb. 7 km, a programhelyszíneken gyalogosan kb. 1 km.

Gödöllő emblematikus jelképe a Gödöllői Királyi Kastély, melynek építéséet Grassalkovich I. Antal (1694–1771) gróf 1735 után kezdte meg. Az épület egyedi építészeti megoldásai mintaként szolgáltak a magyar barokk kastélyok számára. 1867-tól kezdődött az épület második fénykora, mivel a magyar állam megvásárolta, felújította és átalakította a kastélyt és koronázási ajándékként I. Ferenc Józsefnek és Erzsébet királynénak ajándékozta. 1920-tól II. világháború végéig Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciájaként szolgált.

Az épületegyüttes az ezután következő évtizedekben fokozatosan leromlott. Az állagmegóvási munkálatok 1985-ben indultak meg, majd néhány évvel később megkezdődött az épület kiürítése, ami a felújítás előfeltétele volt.

A program során a kastélyban a következő kiállítások nézhetők meg: (1) A Gödöllői kastély állandó kiállítása 31 termet foglal magába. A gyönyörűen felújított termekben a látogatók megismerhetik a kastély teljes történetét az építtető Grassalkovich családtól a királyi nyári rezidencián, egészen át napjainkig. (2) A Grassalkovichok kora. A kiállítás hat teremben a gödöllői kastély első évszázadát és az építtető Grassalkovich-család három generációját mutatja be, betekintéssel a kastély barokk templomába. (3) A királyi lakosztályok 1867-ben kezdődött a gödöllői kastély második fénykora. A magyar állam által megvásárolt és felújított kastély koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné pihenő rezidenciája lett. A királyi időszakot 14 terem idézi meg: a források alapján hűen helyreállított királyi lakosztályok és a díszterem. (4) Erzsébet királyné emlékkiállítás: A magyarok szeretett királynéjának már életében kialakult, s máig ható kultuszának emléktárgyait mutatja be az egykori felolvasó szobában és Ferenczy Ida a magyar nyelvű felolvasónő lakosztályában megrendezett kiállítás. (5) Századok, lakók, történetek: A kastély története a királyi időszak végétől az első világháborúig. (5) Habsburg képgaléria: A Gizella-szárny emeleti folyosóját a Habsburg-család tagjait - Mária Teréziától Erzsébet királynéig - ábrázoló képgaléria díszíti.

A kastélyban látható kiállítások megtekintése után a program a Gödöllői Arborétumban folytatódik, itt találkozik a 6. programmal, ahol Leica bemutatóval és közös faültetéssel fejeződik be a két program.