8. számú program:

Visegrád és környéke - Az ember és a természet együttélésének évezredes helyszíne

Maximális létszám: 90 fő

Útvonal: autóbusszal Gödöllő-Visegrád-Gödöllő kb. 125 km, program helyszíneken gyalogosan kb. 2,5 km.

Napjainkban évente 3-5 millió ember keresi fel a szabadidő hasznos és kellemes eltöltése érdekében Visegrádot, a hazai túrizmus egyik bölcsőjét. A Visegrádi Erdészet kezelésébe tartozik a Dunakanyar egyik ékessége, a Visegrádi Fellegvár, a Mogyoró-hegyen található Madas László Erdészeti Erdei Iskola is. További nevezetesség az Apátkúti-völgyben fekvő Telgárthy-rét, Bertényi Miklós Füvészkert.

Program első állomása a Visegrádi Fellegvár, ahol az erődítmény történelmi múltjába nyernek a résztvevők betekintést. Itt került sor az 1335-ös híres királytalálkozóra is. A vár helyreállítására az első törekvések az 1870-es évek elején történtek, s még napjainkban is tartanak.

Érdekesség, hogy Fellegvárhoz is vezető, az ország legszebb panoráma autóútjának nyomvonalterve Szabó Károly és Luttonszky Zoltán tervező erdőmérnökök rajzasztalán született meg.

Buszra szállva a résztvevők ezen az úton érik el program második állomását az Apátkúti völgyben található Bertényi Miklós Füvészkertet: 1978-ban Madas László és Madas András ötlete alapján, Bertényi Miklós és Varga Gábor erdőmérnökök vezetésével kezdték meg a területnek arborétummá történő alakítását. A kertben a környező hegyek növényzetétől teljesen eltérő kép és sajátságos mikroklíma fogadja a látogatót. Az 1960-as évek második felében az itt lévő gyertyán, akác és kocsánytalan tölgyállományok helyére Eőry Gyula erdőmérnök hallgató diplomamunkája alapján luc, duglász, erdei és vörösfenyő állományokat telepítettek. A munkákat először Mundi István, később Koncz Antal kerületvezető erdészek irányításával végezték el. A területet a vadkárok megelőzése érdekében később bekerítették. Az állományok szélére különleges díszt (virág, őszi lombszíneződés stb.) adó fajokat telepítettek. Az 1980-as években madártani tanösvényt hoztak létre. 1985-ben a FAO Erdészeti Szekciója hazánkban tartotta közgyűlését. Ennek emlékét őrzik még ma is a tagországok küldöttei által ültetett fák.