9. számú program:

Ráckevei kultúrprogram

Maximális létszám: 30 fő

Útvonal: autóbusszal Gödöllő-Ráckeve-Gödöllő kb. 160 km, hajóval kb. 5 km, a programhelyszíneken gyalogosan kb. 3 km.

Gödöllői indulással cca. 1,5 órás autóbuszos utazás Ráckevére a könyvtár mögötti parkolóba.

A parkolótól 5 perc sétára található a Szegedi Kiss István sétányon a hajókikötő. A programunk a Balabán nevű sétahajózással veszi kezdetét. A hajót 2001-ben a Ráckevei Baráti Kör építette, 32 fő befogadására alkalmas. Be- és kiszállással együtt fél órára tervezett Ráckevei (Soroksári)-Duna ágon tett sétahajózás közben kerül ismertetésre Ráckeve története.

A hajóút a Savoyai kastélynál végződik. A kastély Savoyai Jenő részére készült a 18. század elején Johann Lukas von Hildebrandt tervei alapján. Savoyai 1736-ban bekövetkezett halála után a birtok a koronáé lett, a következő századra pedig az épület elvesztette eredeti szerepét. Használták raktárnak és magtárnak is, sőt, az 1960-as évekre már olyan rossz állapotba került, hogy csaknem összedőlt. Az 1970-es években felújították, de mivel az eredeti tervek nem voltak meg, ezért csak a megmaradt elemekből és analógiákból tudtak következtetni, hogy milyen lehetett egykor. A programpont alatt bejárjuk a felújtás alatt álló kastélyt, interaktív ábrák és látványtervek alapján ismerjük az elérni kívánt állapotot. Sétánk a kastélykerten folytatódik.

Néhány perces könnyű gyaloglást követően felkeressük a vándorgyűlés időpontjára várhatóan frissen átadott Ráckevei Horgászati és Halászati Múzeumot. A Magyar Halászati Kultúráért Alapítvány jóvoltából újult meg Ráckeve Város tulajdonában álló, az 1510-20-as évekből származó reneszánsz stílusú építmény, mely Ráckeve legfiatalabb kiállításának ad helyet.

Megtekintése után emlékfa ültetésére nyílik lehetőség a múzeum előtti Kelemen László parkban.

Ráckeve belvárosán keresztül könnyű séta a helyi látványosságok bemutatásával a parkolóig (Régi városháza, Szerb templom).