VÁNDORGYŰLÉS

Médiatámogatók

FatájForestpress

1907

A második

Jeles dátum Pécs város történetében a 1907-es esztendő. Városunk akkori vezetése gazdasági szakemberek közreműködésével országos kiállítás rendezését dolgozta ki. A kiállítás célja – a szabályzata szerint – az ország iparának, mezőgazdaságának, háziiparának és művészetének bemutatása a nagyközösségnek, valamint termelő és fogyasztó kapcsolatának elősegítése. A vásárváros a vasútállomástól északnyugatra, 35 hektár területen épült fel. 1907. május 15-én hatalmas ünnepség közepette nyílt meg a Pécsi Országos Kiállítás és Vásár, hogy 4 ezer kiállító közel egymillió látogatót fogadjon. A kiállításhoz számos rendezvény kapcsolódott, így volt ezzel az Országos Erdészeti Egyesület folyó évi rendes közgyűlése is, mely június 23-án került megrendezésre a hozzá kapcsolódó kirándulásokkal együtt.

A mindegy 200 egyesületi tag június 22-én érkezett meg 23 év után ismét Pécsre, hogy az Országos Erdészeti Egyesület elmúlt közgyűlése óta eltelt történéseket megvitassák. A résztvevők már a vonaton értesültek róla, hogy Beliscére, Guttman H. S. czég faipartelepére tervezett kirándulás az ott kitört munkászavargások miatt elmarad. Már a pályaudvaron megmutatkozott a város rendkívüli vendégszeretete, a tagokat Nendtvich Andor polgármester mellett, Koszits Kamill, Baranya vármegye alispánja és Zsolnay Miklós, a kiállítás végrehajtó bizottságának elnöke üdvözölte. A vendégek megtekintették a kiállítást és város nevezetességeit, majd a kiállítás nagyvendéglőjében gyűltek össze a baráti viszontlátás örömeit élvezve.

Másnap az új városháza tanácstermében tartották meg a közgyűlést a következők szerint:

• Bánffy Dezső báró elnöki beszéde nyitotta meg a tanácskozást. Az elnöki tisztséget Tisza Lajos gróftól, 1898-ban bekövetkezett halálakor vette át és 1911-ig töltötte be.

• Jelentés az egyesület működéséről a legutóbbi közgyűlés óta, melyet az egyesület titkára Bund Károly prezentált a hallgatóság felé.

• Tizenkét választmányi tag megválasztása megtörtént a szavazatok kihirdetését követően, mégpedig tíznek 4 évre, egynek 3 évre, és egynek 2 évre terjedő időszakokra.

• Jelentés az 1906. évi számadások megvizsgálásáról és az 1908. évi költségvetés megállapítása, mindkettő elfogadásra került.

• A Deák Ferencz irodalmi alapítvány 1907. évi kamataiból kiírt pályázaton, az erdőgazdasági politika kézikönyvének megírásával Kaán Károlyt bízták meg. Az alapítvány 1908. évi kamatainak felhasználására nézve három pályázat kitűzését fogadta el, az erdészeti tudományok bármely kérdésével kapcsolatban, szigorúbb megkötés nélkül.

• Fischer-Colbrie Emil főherczegi erdőmester írásának felolvasása: A vízmentesítés hatása az erdőtenyészetre a bellyei uradalomban. Az írás sikert arat, az Erdészeti Lapokban is közlik.

• Indítvány az 1908. évi közgyűlés helyére és tanácskozási tárgyaira nem érkezett be. Az igazgató választmány saját jogkörben később döntött a kérdésről.

• Indítványok az egyesület céljainak az előmozdítása érdekében nem születtek.

A közgyűlés után városunk megvendégelte az egyesület tagjait a kiállításon berendezett színház szellős csarnokában. Az asztalbontás után a társaság a kiállítást tekintette meg. Egy csoport az elnökség tagjaival a városi erdőkbe indult a Mecsek Egyesület elnökével, Balogh Károllyal, illetve az egyesület titkárával, Kiss Józseffel. Többen a mintaszerű, 1898. október 4-e óta működő pécsi M. kir. honvéd hadapródiskolába tettek kirándulást.

Június 24-én kora reggel a közgyűlés tagjainak a legnagyobb része elhagyta a várost. A megmaradt egyesületi tagok kirándulást tettek Frigyes főherceg ő cs. és kir. fensége bellyei uradalmába. Az uradalom kis részét tette ki csak erdő, a nagyobb része rét, legelő, nádas, vízfelület volt. A hatalmas, 109 062 k. hold nagyságú terület bejárására, a Duna és a Dráva behajózására a vendégek gazdasági vonaton, hajón, sőt még egy csavargőzösön is utaztak. A kirándulás végállomása Eszék volt, ahonnan vonatokon indult haza a társaság, emlékezetükben megtartva a kirándulások és a közgyűlés pillanatait.

A RENDEZVÉNYIG

00
nap
00
óra
00
perc

PARTNEREK

Mecsextrém ParkNaturalePécs2010