ííí

VÁNDORGYŰLÉS

1. Tölgygazdálkodás, folyamatos erdőborítás

Tölgygazdálkodás és az átalakító üzemmód szerinti erdőkezelés

A Zalaegerszegi erdészet nagykapornaki kerületében szervezett szakmai program elsődleges célja a Zalaerdő Zrt. tölgygazdálkodásának bemutatása. A kiválasztott helyszín Nagykapornak község határában található. A település XII. században alapított bencés apátsága a középkorban hiteles hely volt. Sokszor tartották itt a megyei közgyűléseket és a törvényszéket is. A törökkel vívott harcok idején az épületet végvárrá alakították át. A nagymértékben megrongálódott erősséget 1702-ben lerombolták, majd az apátsági épületet a 18. század közepén barokk stílusban újjáépítették.

A szakmai program során bemutatjuk a Kelet-Zalai-dombság erdészeti táj kocsánytalan tölgy állományaiban folytatott természetes felújításokat, és tájékoztatást adunk a munkák során gyűjtött tapasztalatainkról valamint az elért eredményeinkről. A bemutató súlyponti részét a Zalaegerszegtől 20 km-re lévő erdőtömb adja, ahol társaságunk területén fekvő három erdőrezervátum egyike található. A program részeként betekintést nyerhetünk az erdőrezervátum védőzónájában végzett, folyamatos erdőborítást biztosító erdőkezelési eljárásokba is, megismerhetjük az eddig elért eredményeket és az azokból levonható következtetéseket.

A nap zárásaként az erdőtömb mélyén felépített Remetekerti Kápolnánál tartunk pihenőt. A felcsendülő harangszó mellett megismerhetjük a hely kultúrtörténeti vonatkozásait, és a hozzá fűződő hagyományokat.

A program résztvevőire az egyes bemutatóhelyek és erdőrészletek között 4-5 km-es gyaloglás vár, ezért számukra terepi öltözet és terepi lábbeli viselését javasoljuk.

Google térkép

 

 

A RENDEZVÉNYIG

00
nap
00
óra
00
perc