ííí

MÚLT-KOR

Az 1998. évi Vándorgyűlés

A sokszínű zalai erdőgazdálkodás

Az 1998. évi Zala megyében rendezett vándorgyűlés követte a már négy év óta hagyománynak számító szervezési kezdeményezést, miszerint a szakmai bemutatókat több helyszínen tartják. A Zalaerdő ezúttal 8 különböző programra invitálta érdeklődési körük szerint a résztvevőket.

A májusi vándorgyűlés első napján a vendégek betekintést nyerhettek a zalai bükkgazdálkodásba, fő látványosságként ellátogathattak a harminc éve magára hagyott vétyemi ősbükkösbe. A visszatekintés című program keretében, mely főleg az idősebb korosztály számára nyújthatott élményt, bejárhatták az 1963-as vándorgyűlés bemutatóhelyeit, 35 év elteltével megtekinthették a tizenegy bucsutai erdőrészlet állománynevelését. A természetvédelmi érdeklődésűek a Kis-Balatonhoz kirándulhattak, ahol képet kaphattak az ember és a Kis-Balaton kapcsolatáról, e gyönyörű védett területeken folytatott erdő- és vadgazdálkodásról. Ellátogathattak a Lenti Erdészet által kezelt göcseji fenyőrégióba, ahol megtekinthették a vitatott őshonosságú zalai fenyőállományokat. A vadászat szerelmesei a Zalai nagyvadgazdálkodás című program keretében a hernyéki vaddisznóskertet nézhették meg.

A Csemete- és díszfatermesztés című bemutató a bajcsai csemetekertbe és a surdi díszfakertbe invitálta az érdeklődőket, melyek nagyságukkal, illetve fajgazdagságukkal országos hírre tettek már szert. A Bajcsai Erdészet murakeresztúri kerületében erdővédelmi problémákat, az évről évre jelentkező pajorkárosítás következményeit szemlélhették meg a jelenlévők. A Zalai erdők és az ember című program pedig a közjóléti erdők iránt érdeklődőket a Nagykanizsai Parkerdőbe, a Budafai Arborétumba, a letenyei könyvtárba, valamint a Kistolmácsi-tóhoz kalauzolta. Az élménydús nap hagyományosan az esti baráti találkozóval zárult.

A második napon tartották a közgyűlést, melynek jelentőségét emelte, hogy ebben az évben tisztújító küldött közgyűlést tartottak. A közgyűlést megelőzte Kaán Károly mellszobrának avatása, melyet szülővárosában, a Részvénytársaság központjának épülete előtt emeltek a híres erdészpolitikus tiszteletére. Az egybegyűlteket Schmotzer András elnöki megnyitója után Feiszt Ottó, a Zalaerdő Rt. vezérigazgatója köszöntötte. Ezt követően Dr. Szikra Dezső megtartotta főtitkári beszámolóját, melyben részletesen ismertette az elmúlt négy év egyesületi történéseit. Dr. Anda István az Ellenőrző Bizottság munkásságáról tájékoztatta a tagokat. Az egyesületi díjak átadása után Halász Gábor, a választási bizottság elnöke ismertette a jelölteket. Ezután Führer Ernő főigazgató előadást tartott a 100 éves Erdészeti Tudományos Intézetről. A leköszönő elnökség nevében Schmotzer András búcsúzott, majd Halász Gábor ismertette a választási eredményeket. Az OEE új elnöke Káldy József lett. Beszédét követően a vándorgyűlés a házigazda elköszönésével, a rendezési jog átadásával ért véget.

Bedő Albert-díjasok:

- Dr. Magyar János erdőmérnök, nyugalmazott egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

- Nagy László erdőmérnök, a Zalaerdő Rt. nyugalmazott vezérigazgató helyettese, az Igazgatóság elnöke

- Szakács László erdésztechnikus, a Zalaerdő Rt. Zalaegerszegi Erdészetének kerületvezető erdésze

Kaán Károly-díjasok:

- Bajcsy Endre vasúti és hadmérnök, a Mátravasút-Gyöngyös nyugalmazott vasúti üzemvezetője

- Dr. S. Nagy László okl. erdőmérnök, okl. tájrendező szakmérnök, a Természetvédelmi Felügyelőség nyugalmazott igazgatója

- Sponga József erdésztechnikus, az Alba Robinia Erdészeti Bt. (Örkény) irányítója

„Elismerő Oklevélben” részesültek:

Bedő István (Zalaegerszegi HCs); Hallók József (Sárospataki HCs); Jónyer László (Egri HCs); Kató Sándor (Pécsi HCs); Kerényi Béla (Gödöllői HCs); Dr. Kozma Ferenc (Kaposvári HCs); Marosi György (Soproni HCs); Miklósi Lajos (Mátrafüredi HCs); Pávó Árpád (Pest m. Magánerdőgazdálkodási HCs); Pintér Lajos (Nagykanizsai HCs); Puskás Pál (Debreceni HCs); Sárdi Ferencné (Gödöllői HCs); Dr. Spingár Ferenc (Kaposvári HCs); Sztárcevity Ervin (Bajai HCs); Török József (Miskolci HCs); Bogdán József (Erdőhasználati Szo.j; Dósa Gyula (Erdészeti Erdei Iskolák Szo.); Gácsi József (Magán- és Társult Erdészeti Szo.); Matyasovszky András (Erdőművelési Szo.); Szabó József (Gépesítési Szo.).

Vadas Jenő-emlékéremben részesültek:

Dauner Márton, Feiszt Ottó, dr. Gőbölös Antal, Halász Gábor, Kovács Gábor, dr. Pethő József, Schmotzer András és Sódar Pál

A RENDEZVÉNYIG

00
nap
00
óra
00
perc