ííí

VÁNDORGYŰLÉS

Magánerdő-gazdálkodás Zalában

Kihívások és lehetőségek a magánerdőkben

A fehér akác (Robinia pseudoacacia) Zala megyében is meghatározó jelentőségű a magántulajdonú erdők kezelésében. A megye erdeinek közel fele magántulajdonban van, melynek mintegy 30%-át akác állományok foglalják el. A zalai erdők bemutatása nem nélkülözheti a magántulajdon érdekeinek megfelelő gazdálkodás témáját, így téve teljessé a zalai erdőgazdálkodásról alkotott képet.

A program résztvevői a Zala folyó mentén tesznek kirándulást. Ezen a tájon a természet átalakítása már régóta, intenzíven folyik, ezért nem jellemzőek a megye más részein még megtalálható kiterjedt erdőségek és a megmaradt erdők többsége is erősen degradálódott. A szelíd hajlású dombokon napjainkban már a szántók, rétek területe a meghatározó, de a sok kisebb-nagyobb változatos formájú erdőfolt még mindig fontos tájalakító elem. A környék erdeinek többsége magántulajdonban van.

A program részeként látogatást teszünk a Zalaszentgyörgyi Erdőbirtokossági Társulat erdeiben. Zalaszentgyörgy a megyeszékhelytől 13 km-re nyugatra, a Kemeneshát déli végén a Zala folyó mentén található, és a folyóvölgy három teraszszintjén helyezkedik el. Zalaszentgyörgyre megérkezve először megtekintjük a román kori jegyeket is őrző katolikus templomot, mely egyike a viszonylag kisszámú középkori építészeti emléknek, mely Zalában a törökdúlás ellenére fennmaradt.

Ezt követően megismerkedünk a térség egy átlagosnak mondható magánerdejének termőhelyi adottságaival, faállományaival. Tanulmányozhatjuk az ott gazdálkodó erdőbirtokossági társulat tevékenységét, és láthatjuk azt is, hogy milyen lesz a telepített erdő gazdálkodó nélkül.

A legtöbb magánerdőhöz hasonlóan itt is jelentős az akác térfoglalása, és egyre intenzívebben jelentkeznek a korábbi erőteljes fenyvesítésből eredő problémák is. Az átlagostól eltérő adottság, hogy itt az akácosok számottevő része a kiváló alaki tulajdonságokkal rendelkező ún. „Zalai” akác fajtához tartozik, ami megteremti a minőségi fatermék előállításának lehetőségét. A program során bemutatjuk a zalai árbocakác fatermesztésének technológiáit az erdőfelújítástól a véghasználatig. Megismerhetjük az erdészeti hatóság és a magánerdő tulajdonosok kapcsolatát, a felmerülő problémákat, és a rá adandó lehetséges válaszokat.

A program résztvevői számára terepi öltözet viselését javasoljuk.

Google térkép

 

A RENDEZVÉNYIG

00
nap
00
óra
00
perc