ííí

VÁNDORGYŰLÉS

A paraszti szálalástól a folyamatos erdőborításig

A szálaló üzemmód gyakorlati problémái

Az Őrség nemcsak földrajzi de kultúrtörténeti szempontból is Magyarország különleges tájegységének számít. Az itt élő emberek életvitelében, gazdálkodásában sok esetben a szomszédos osztrák és szlovén hatások is felfedezhetők. Erdőgazdálkodási szempontból ebben a programban a szálaló üzemmód bemutatására helyezzük a hangsúlyt, de ízelítőt kapunk a sajátos helyi gasztronómia kínálatából is.

A bemutatásra kerülő erdők Szentgyörgyvölgy község határában terülnek el. A környék települései (Magyarföld, Kerkáskápolna, Szentgyörgyvölgy) az Őrségi tájegységhez tartoznak, és magukon hordozzák annak stílusát, egyedi hangulatát. A Szentgyörgyvölgyi Tájvédelmi Körzetet 1976-ban hozták létre az itt található ritka növények és növénytársulások védelmére, illetve az országban egyedülállóan itt található szálaló erdőgazdálkodás fenntartására. A terület ma az Őrségi Nemzeti Park része.

A résztvevők köszöntése és a magyarföldi fából épített templom megtekintése után Palotai István emlékművénél megismerkedhetünk a szentgyörgyvölgyi szálalóerdő váltógazdálkodástól napjainkig szóló történetével. Nagy érdeklődésre tarthat számot a szálaló erdőalak kialakítása érdekében végzett vágásjelölés alapelveinek ismertetése és gyakorlati megvalósításának bemutatása. A megtekintett erdőrészletek kapcsán több téma is felvetésre kerül: a fényigényes erdeifenyő térfoglalásának jövőbeni biztosítása illetve mellőzhető-e az ápolás a szálalóerdőben. A program során megfigyelhető lesz az erdőgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata, valamint bemutatásra kerül a védett természeti területen való gazdálkodás egy lehetséges módja.

A nap végén kopjafaavatás keretében, főhajtással tisztelgünk Hajdu Tibor emléke előtt.

A program résztvevői számára terepi öltözet viselését javasoljuk.

Google térkép

 

A RENDEZVÉNYIG

00
nap
00
óra
00
perc